SIMONE BLASIOLI - CONVERSATION

Artiest info
Website
facebook

Label Da Vinci Jazz
Distr. : Xango

Alweer een wonderschone cd uit de stal van het fantastische Japanse label Da Vinci Jazz, het betreft de nu nog niet zo bekende Italiaanse tenorsaxofonist Simone Blasioli, een blazer met het geluid en de souplesse van de gerenommeerde Blue Note helden van weleer en dat met de jazz van nu. Dat laatste geeft de doorslag, iedereen die wordt vergeleken met het Blue Note bestand moet van goede huize komen en dat dan met eigen materiaal met een hedendaagse uitstraling, verdient een vette pluim en die deel ik hierbij uit. Het is zijn debuut en wat voor een, hij speelt hier met een ijzersterk team bestaand uit Fabio Giachino op piano, Ruben Bellavia op drums en Mauro Battisti op contrabas, een klassieke bezetting die de originele composities van Blasioli wonderwel vertolken. De essentie van dit album ligt in het samenspel van twee inherente muziek uitingen, op het oog ver van elkaar verwijdert maar in werkelijkheid heel dichtbij, compositie en improvisatie, aldus Blasioli in de hoestekst. En ook: ”De titel van dit album is Conversation”, een term die een belangrijk concept uitdrukt in de muziek. Voor het voeren van een “dialoog”, vooral in de wereld van de geïmproviseerde muziek betekent dat het samenspelen, of het voelen en luisteren naar elkaar”. “Om met Dave Brubeck te spreken : “Jazz is about the only (probably) form of art existing today in which there is freedom of conversation of the individual without the loss of group contact”.

Simone haalde zijn graad in de studie klassieke saxofoon aan het Conservatorium van Pescara en die van componeren en dirigeren aan het Conservatorium van Turijn. Hij deed internationale ervaring op aan diverse buitenlandse opleidingen zoals The Royal Irish Academy of Music in Dublin en het Conservatory in Castellon de la Plata. Tevens werkte hij samen met talloze nationale en internationale artiesten, hij is ook een actief componist, vooral gespecialiseerd in filmmuziek, hij componeerde voor verschillende korte films en theatershows gedirigeerd door Francesco Puccio. Pianist Fabio Giachino heeft al belangrijke Italiaanse en Europese prijzen gewonnen, hij speelde wereldwijd en met grote namen als Randy Brecker, Dave Liebman en Miroslav Vitous. Bassist Mauro Battisti werkte samen met en nam op met o.a. Lee Konitz, Cedar Walton, Michel Portal, Paolo Fresu en veel andere grote namen. Drummer Ruben Bellavia is een veelzijdig muzikant in de Italiaanse jazz scene, hij werd uitgenodigd door het beroemde Berklee College of Music om de innovatieve oefen methode geïnspireerd door Tony Williams te presenteren.

Alle composities op “Conversation” zijn van de hand van Blasioli, het album gaat van start met het redelijk introverte “Reflexion” dat naadloos overloopt in het intrigerende “African” met fraai samenspel van saxofoon en piano. Het titelstuk “Conversation” zit knap in elkaar, een doorwrochte compositie waarin bedachtzame gedeeltes overlopen in uiterst swingende muziek. Het spel van Simone is hier weer “Finger licking good”, prachtig geluid en een en al souplesse, heerlijk. Met “Speak low if you speak love” (mooie titel trouwens) belanden we in rustiger vaarwater, rustig voortkabbelend met warme tenorklanken en subtiel pianospel, romantiek alom. “Alone at night” begint met een enkel bas akkoord, gevolgd door een bedachtzame solo van Simone, waarna Fabio excelleert in vloeiend pianospel, pfff wat een muzikanten zijn hier verzameld ! Ik ga hier niet alle nummers doornemen, gewoon zelf luisteren oftewel aanschaffen dit album. Ik noem nog even “Sospeso nel vuoto” waarin Simone zijn sax flink laat piepen en knorren richting free jazz, dat beheerst hij dus ook. Kende ik voorheen een handvol Italiaanse jazzmuzikanten, mede door Xango is dat inmiddels tot mijn grote genoegen meer dan verdubbeld !

Jan van Leersum.